Ez-Zehrâvî’nin, Kurtuba’nın kuzeydoğusunda bulunan Medînetüzzehrâ kentinde doğduğu sanılmaktadır. Tam adı Ebü’l Hasan Ali b. Süleymân’dır. Geometri, aritmetik, tıp konularında âlimdir.
En eski dönemlerden günümüze kadar, gerek koruyucu hekimlikte gerekse bazı hastalıkların tedavisinde hacamat usulü geçerliliğini sürdürmüştür. Hacamatın en faydalı olduğu mevsimi sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bize; kiraz yemeden evvel yani yaz başlangıcı, olarak bildirmiştir.
Hem dinin hem de geleneğin, az olmasını her zaman değerli bulduğu şeyler vardır; az yemek, az uyumak gibi. Hem Araplar hem de bilgeler az yemek ve az uyumakla övünür, çok yemeyi ve çok uyumayı kötü görürler. Çünkü çok yemek ve içmek; açgözlülükten, bir şeye doymamaktan, oburluktan ve aşırı ihtirâstan kaynaklanır.
Misvâk, Efendimiz (s.a.v.)’in tatbik ettiği ve bizlere en güzel şekilde misâl olduğu bir emridir. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in tüm emirlerine olduğu gibi, bu güzel sünnetine de sımsıkı sarılıp uymamız gerektiği konusunda İmâm Şarani (r.âleyh) Hz.leri: “Ey kardeşim! Peygamberinin sünnetine hürmet et. Sünneti bırakmış isen Allâh (c.c.)’a tövbe ve istiğfarda bulun. Sünneti hor görürsen, küfre düşmüş sayılırsın.” diyerek bu sünnete uymanın ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır.
Misvâk; kullanımı kolay, yan etkisi olmayan ve ağzı temizlemesinin yanı sıra vücûda pek çok faydası bulunan bir bitkidir. Yapılan araştırmalar, bu bitkinin geçmişte olduğu gibi bugün de alternatifsiz bir diş fırçası olma özelliğini koruduğunu göstermektedir.
Kur’ân dinletilenlerin vücûdlarındaki değişiklikler gözleniyor, böylece Kur’ân’ın insan bedeni üzerindeki fiziki etkileri saptanmış oluyordu. Sonuç şaşırtıcıydı: Kur’ân dinleyenlerin % 97’sindeki stres azalmıştı. Bu tesir fizyolojik aksi tesirlerin otonom sinir sistemine yansımasıyla meydana gelmişti, Kur’ân’ın insan bedeni üzerindeki gerilimi azaltıcı tesiri, nicelik ve nitelik açısından ölçülebilir bir şekilde ortaya çıkmaktaydı.
Kur’ân-ı Kerîm, herbiri batılı ilim adamları tarafından araştırma konusu yapılan tıp, astronomi, jeoloji, botanik gibi çeşitli bilim dallarına temel teşkil edecek bilgiler vermektedir. Özellikle insan sağlığını ilgilendiren tıbbî konular önemli bir yer tutmaktadır.
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in hacamatla ilgili çok sayıdaki hadîs-i şerîifi hacamatın önemini göstermektedir. Bu hadislerin bir kısmı şunlardır: “Miraçta, “Ya Muhammed (s.a.v.)! Ümmetine kan aldırmalarını emret. Kan aldırmada sizin için şifâ vardır’’ demeyen meleğe rastlamadım.” (Tirmizî)
Peygamberimiz (s.a.v.): “Mantar, ekip dikmeden kendiliğinden biten bir bitkidir, suyu ise göz hastalığına karşı şifâdır” buyurmuştur.
Hz. Ali (k.v.): “Yemeğe tuz İle başlayan kimseyi, Allâhû Teâlâ yetmiş dertten kurtarır. Her gün yedi adet acve hurması yiyen kimsenin midesinde hastalık kalmaz. Her gün yirmi adet kuru üzüm yiyen kimsenin bedeninde ârıza kalmaz. Et, eti bitirir.
Karantina uygulamasını yine ilk kez Peygamberimiz (s.a.v.)’den öğreniyoruz: “Bir yerde tâûn (veba)’un bulunduğunu işitirseniz oraya gitmeyiniz. Bulunduğunuz yerde meydana gelmişse oradan da ayrılmayınız.” (Buharî)
Kadim tıp uygulamalarımızdan olan hacamata rağbet son yıllarda dünyada gözle görülür bir şekilde artmıştır. Bunun sebebi ise hacamat ile tedavinin ÇOK BASİT, GÜVENİLİR ve İLAÇSIZ bir tedavi şekli olmasıdır.
Çörek Otu Bütün Hastalıklara Şifadır Çörek Otu Bütün Hastalıklara Şifadır. […]
Sıhhatin Önemi Sıhhatin Önemi başlıklı yazımızı istifadenize sunuyoruz. Bedeni elden […]
Kuran’ın Stresi azaltması Kuran’ın Stresi azaltması. Kendilerine Kur’ân dinletilenlerin vücûdlarındaki […]
Önce Araştır Sonra Tüket! Önce Araştır Sonra Tüket! İnsanların tükettikleri […]
Hadislerin Bilime Işık Tutan Yönleri Hadislerin Bilime Işık Tutan Yönleri […]
“Alternatif”siz Tedavi Metodu: Hacamat “Alternatif”siz Tedavi Metodu: Hacamat. Hacamat, yüzlerce […]
Abdestin İnsan Vücuduna Faydaları Abdestin İnsan Vücuduna Faydaları. Abdestte azalar […]
Peygamber Efendimiz ve Misvak Peygamber Efendimiz ve Misvak. Misvak nedir? […]