Yemek Adabı

Peygamberimizin yemek adabı, İslam’da yemek yeme ölçüsü, Yeme içme adabı ile ilgili hadislerde bizlere tarif edilenler nelerdir? Bugünkü yazımızda İslam’da yeme içme adabını anlatacağız

Resûlullâh (s.a.v.) her işine Allâhü Te’âlâ`nın ism-i şerifini zikrederek başlamayı severdi. Bu mübarek âdetleri, yemeğe başlarken de aynıydı. Yemekten evvel ellerini yıkamayı ihmâl etmez, sağ eliyle ve önünden yerdi. Başlarken “Bismillâh” veya “Bismillâhirrahmânirrahîm” derdi. (Buhârî) Hz. Peygamber (s.a.v.), yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutan kimsenin “Bismillâhi evvelehu ve âhırahu” demesini tavsiye buyurmuştur.

Hz. Peygamber (s.a.v.) yemeğin önünden yenmesini isteyerek, aynı tabaktan yemek yenilen bir sofrada, başkasının önüne uzanmanın çok çirkin olduğunu belirtmiştir. Yine kendileri buyurmuşlardır ki: “Ben yaslanarak yemek yemem. Kul gibi oturur, kul gibi yerim.”

Gecelemiş, kokmuş, ekşimiş, çok tuzlu ve çok acı olan yemekleri yemezdi. Bu sayılanlardan hiçbirini yememiştir. Yemeğin peşinden uyumayı yasaklardı.

İslam’da Yeme İçme Adabı

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, İbni Cihan’ın bahçesine girince, “Su kabında suyunuz var mı?” diye sordular. “Yoksa avuçlarımızla içelim” buyurdular. Burada, zaruret olmadıkça avuçla içilemeyeceğine dair işaret vardır. Resûlullâh (s.a.v), otururken içerdi. Ayakta içmekten nehyederdi. Suyu üç seferde içerdi. Yine buyurdular ki, “Çanakların üstünü örtün, su kaplarının ağzını bağlayın. Bir yılda öyle bir gece vardır ki, veba o gece iner, örtülmemiş bir çanak, bağlanmamış bir kap yoktur ki, onlara uğrayıp bu hastalığı doğuracak mikrobu düşürmüş olmasın.”

Bardağın kırık yerinden içilmemesini emrederdi. Bazen safi süt içerdi. Bazen de su ile karıştırıp içerdi. Buyururlardı ki, “Suyun yerini tutan hiçbir yemek ve meşrubat yoktur.”  Balı içmesine gelince, onu gayet soğuk olan su ile karıştırıp içerdi. Balın ilahi vahyin sonucu olarak, ilim adamları tarafından meşrubatın en iyisi olduğu oy birliği ile açıklanmıştır.

Bu yazımızda sizlere mubarek Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde yemek adabı ve İslamiyette yemek adabı hakkında bilgi vermeye gayret ettik.

(Firuzâbâdî, İbadetleriyle Peygamberimiz (s.a.v.), s.337)

25 Nisan, Mevlâna Takvimi