Ramazan’da Dikkat Edilecek Bazı Hususlar

Ramazan’da Dikkat Edilecek Bazı Hususlar. Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik
Aziz ve celîl olan Allâhü Te‘âlâ buyurdu ki: “Âdem oğlunun her ameli kendisinindir. Yalnız oruç müstesnâ. O, benim içindir. Onun mükâfatını ben vereceğim.” “Oruç, ateşe karşı siperdir. Sizden biriniz oruçlu bulunduğu günde fena lakırdı söylemesin; kavga etmesin. Şayet birisi ona sebbeder veya ona çatıp çekişirse, “Ben oruçluyum” desin. Muhammed’in nefsi yed(i kudret)’inde olan Allâh (c.c.)’a kasem ederim ki, muhakkâk oruçlunun ağız kokusu, Allâh nezdinde, misk kokusundan daha hoştur. Oruç tutanın ferâhlanacağı iki sevinçten birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevâbıyla Allâh (c.c.)’a kavuştuğu andır.” (Müslim)

Akşam ve İftar

“İftar vakti girince duâ ile oruç hemen açılmalıdır. Besmele ve duâyı müteakip hurma ile, yoksa su ile açmak evlâdır. Akşam namazını edâdan sonra iki rekât da olsa “evvabîn” namazı kılınmalıdır. Efdâli altı rekâttır. İki rekâtta bir selâm verilir. Akşam’da fazla yememeli mide doldurulmamalı, yemeği müteakip duâ edilmeli, eller yıkanıp, dişler misvâklanmalıdır. Yatsıya gitmeden abdest tazelenmeli, terâvih de cemaatle kılınmalıdır.”

Sahura Kalkış

“Sahura mutlaka kalkılmalıdır. İmsâktan önce Besmele ile kalkıp duâ ve şükürden sonra ağız misvâklanmalı, abdest alınmalıdır. “Teheccüd Namazı” kılınmalıdır. Sahur yemeği mutlaka yenilmeli, hiç olmazsa su içilmelidir. Lakin gündüz bir şey yenilmiyecek diye mide tıka-basa doldurulmamalıdır. Yemeği müteakip duâ etmeli, el-ağız yıkanılmalı, dişler misvâklanmalı ve oruca niyet edilmelidir. Sabah namazına kadar uyumadan zikir ve münâcaatla meşgul olunmalıdır. Sabah namazının sünnetini evde kılıp, camiye gidilerek cemaatle namaz edâ edilmelidir.
(www.ibadettakvimi.com)