Ramazan Bayramı

Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gece olan Kadir Gecesini içinde bulunduran ve 1000 aydan daha hayırlı olan Ramazan ayı geride kaldı. Peki Ramazan ayında yapılan ibadetlerin yanı sıra Ramazan Bayramın hangi ibadetler yapılmalı hangi namazlar kılınmalı hangi dualar okunmalıdır? İşte Peygamber Efendimiz bayramda yaptığı ibadetlerRamazan Bayramı Müslümanların iki büyük bayramından biridir. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü Müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı “Fıtır bayramı” adı da verilmektedir.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki:

“Bayramlarınızı tekbîrler ile şenlendiriniz.”

“Kim bayram günü üç yüz kere “sübhânellahi ve bihamdihi.” der ve sevâbını ölmüş Müslümanlara bağışlarsa, her Müslüman ölünün kabrine bin nûr iner ölünce Allâh (c.c.) kendi mezarına da bin nûr gönderir.”

Ramazan Bayramı sabahı, Allâh (c.c.), melekleri yeryüzüne indirir. Onlar sokak başlarına dikilerek insanlardan ve cinlerden başka her canlının duyduğu bir sesle şöyle seslenirler:

“Ey Muhammed ümmeti! Büyük günâhları afveden ve bol bağışlar sunan kerem sahibi Rabb’inize çıkın.”

Mü’minler namaza katılınca Allâh (c.c.), meleklere “Vazifesini yapan işçinin karşılığı nedir?” diye sorar. Melekler “Yaptığı işin mükâfatını almaktır.” diye cevâp verirler. Bunun üzerine Yüce Allâh: “Sizi şâhid tutarım ki, onlara mükâfat olarak rızâmı ve mağfiretimi verdim.” buyurur.

 (İmâm-ı Gazâlî, Kalplerin Keşfi, s.668-669)

Ramazan Bayramında şu on iki şey menduptur.

1. Camiye gitmeden önce, tek sayıda olmak üzere hurma (veya tatlı bir şey) yemek, 2. Boy abdesti almak, 3. Dişlerini misvâkla temizlemek, 4. Koku sürünmek, 5. (Giyilmesi mubah olan) elbisenin en güzelini giymek, 6. Kendisine vâcibse (bayram namazından önce)  fitre vermek, 7. (Karşılaştığı her din kardeşine karşı) sevinç ve güler yüzlülük göstermek, 8. Gücü yettiği nisbette çokça sadaka vermek, 9. Sabahleyin erkence uyanmak, 10. Erkence bayram namazının kılınacağı yere (camiye) biraz hızlıca adımlarla gitmek, 11. Sabah namazını (evine) yakın bir camide kılmak, 12. Bayram Namazı için yaya olarak ve gizlice tekbîr getirerek bayram namazının kılınacağı yere gitmek, (kişi, yoldan giderken getirmekte olduğu tekbîri)  bir rivâyete göre bayram namazının kılınacağı yere varınca ve diğer bir rivâyete göre bayram namazına başlarken keser.

 (İmâm  Celaleddin Suyûtî, Camiu’s-Sağir, c.1, s.799.)