Kurbanın Bedelini Sadaka Vermek Yeterli mi?

Kurbanın Bedelini Sadaka Vermek Yeterli mi? Adlı yazımızda kurban ibadetinin fazileti anlatılmaktadır.


Selef büyüklerinden birinin âdeti, bir koyunun değerini fakirlere sadaka vermekti. Madem ki, kurban bana vâcib değil, niçin bir hayvanın canına kıyayım derdi.
Rü’yâda, kıyâmeti gördü. İnsanlar bineklerine binmiş, melekler onları Cennete götürüyor, kendisi ise yaya olarak gidiyordu. Sebebini sordu. Bu binekler, dünyada kesilen kurbanlardır, dediler. Ben de, kurban değerini sadaka verirdim dedi. Sen bilmez misin ki, kıymetini vermekle, kurban kesmek bir değildir. Kurban kesmek lâzımdır, dediler. O büyük yaşadıkça hep kurban kesti. Madem ki kurban bu kadar faydalı, bu kadar fazîletlidir, bu ibâdeti kaçırmamalıdır. Allâhü Te‘âlâ’nın Halîli İbrahim (a.s.) Hakk’ın rızâsı yolunda, çocuğunun başından geçmiş iken, sen de bir koyunun başından geç.


(Muhammed Rebhami, Riyâdü’n-Nasihin)


Bayramların Mendupları

  1. Erken kalkmak, 2. Gusletmek, 3. Misvâk kullanmak, 4. Güzel koku sürünmek, 5. Giyilmesi mübâh olan elbisenin en güzelini giymek, 6. Allâh’ın ni’metlerine şükretmiş olmak için sevinçli ve neşeli görünmek ve yüzük takınmak, 7. Kurban Bayramı’nda kurban kesecek olan kimsenin kurban etinden yemek için yemeği namazdan sonraya bırakması, 8. Namaza erkence davranıp sabah namazını mahâlle mescidinde kılarak bayram namazı için namazgâha ve büyük câmiye gitmek, 9. Namaza giderken acele etmeyip sükûnetle yürümek, 10. Namaza giderken Ramazân bayramında gizli ve Kurban bayramında açıktan tekbîr getirmek, 11. Namazdan dönerken mümkünse başka yoldan gelmek, 12. Mü’minlerle karşılaştığı zaman güler yüz göstermek, 13. Elinden geldiğince çokça sadaka vermek.

(Mehmet Zihni Efendi, Nimet-i İslâm, 510.s.)