Yüzden Kıl Koparmanın Hükmü

Yüzden Kıl Koparmanın Hükmü. Kadının kocasına güzel gözükmek için ve onun izni ile yüzünde, kadınlara mahsus olmayan sakal, bıyık gibi tüylerin bitmesi halinde bunları alması caiz olup, kadının dışarı çıkmak için, yabancılar için yüz kıllarını ve kaşlarını alması yasaktır.

Cımbız ile yüzden kıl koparmak erkek ve kadınlara mekruhdur. Erkekler sakaldan ve kaştan olmayan, elmacık kemikleri gibi sakal ve kaş çıkmayan yerlerden kıl koparabilir.
Kadının kocasına güzel gözükmek için ve onun izni ile yüzünde, kadınlara mahsus olmayan sakal, bıyık gibi tüylerin bitmesi halinde bunları alması caiz olup, kadının dışarı çıkmak için, yabancılar için yüz kıllarını ve kaşlarını alması yasaktır.
Ebû Ubeyde (r.a.)’in bildirdiğine göre Resûlullâh (s.a.v.), yüzlerinden cımbız ile kıl yolan kadınları lanetle anmıştır. Bu yasaklıktan ötürü kadınların yüz ve alnına cam ve ustura ile süs vermesi ve çıkan kılları koparması mekruhtur.
Bazıları, kadının bu şekilde kendisini düzeltmesini kocası isterse, yüzüne, alnına ve üstüne başına böyle süs vermezse, kocası kendinden uzak duracak veya nefret edecekse ve başkasıyla evlenmeye teşebbüs edecekse ve kendisi için zararlı ve kötü olacaksa, böyle kadınlara bunu yapmak caiz olur, dediler. Çünkü burada önemli bir hususa istinaden caiz olur. Nitekim, kadının çeşitli elbiselerle kendini süslemesi ve her türlü güzel kokuları sürünmesi ve kocasını kendisine cezbetmesi, kocasıyla oynaşıp sohbet etmesi caizdir.
O halde, Resûlullâh (s.a.v.)’den bildirilen lânet, Allâh (c.c.) bilir, yüzlerini böyle yolan ve kendilerine süs verenlerin günâh ve kötülük için, kocasından başka erkekleri kendilerine çekmek ve zina için kendilerine süs ve kıymet vermeyi kast eden ve isteyen kadınlar için söylenmiş olur.
(Seyyid Abdülkadir Geylanî, Gunye’tüt-Talibin, 25-26.s.)