İnsanın bedeninde, elbisesinde, ibadet yaptığı yerde ve çevresinde bulunan pisliklerin temizlenmesi gerekir. Özellikle de namaz kılan kişinin, ibadetinin sahih olabilmesi için pisliklerden temizlenip arınması önemlidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) idrarın her türlüsünden sakınılmasını emretmiştir ve bu konuda “İdrardan sakının; zira kabir azâbının çoğunluğu ondan dolayıdır” buyurmuşlardır. (Buhari) Ayrıca Resûlüllah (s.a.v.) kabristan, mezbaha, çöplük gibi pis mekanlarda namaz kılmayı da yasaklamıştır. Bununla birlikte tuvalet ihtiyacı için çıkan kimsenin dikkat etmesi gereken bazı davranışlar vardır.
1- Tuvalete girmeden önce âyet, Allah (c.c.) ve Resûlü (s.a.v.)’in adı gibi yazılı eşyanın çıkarılması. Bu tür eşyayı koyacak bir yer bulunamaması durumunda cebine koyabilir. Ancak Kur’an ile tuvalete girmek caiz görülmemiştir.
2- Tuvalete şeytandan ve pislikten Allah (c.c.)’a sığınarak sol ayakla girilmeli; çıkarken de sağ ayakla çıkılmalı ve Allah (c.c.)’a hamdedilmelidir.
3- Tuvalette sol tarafa dayanarak oturur, konuşmaz ve görülen yerlerde mümkün olduğunca avret mahallini örter. Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İki adam beraberce çıkıp avret yerlerini açarak ve konuşarak tuvelet ihtiyaçlarını gidermesinler. Zira Allahu Teala buna çok öfkelenir”.
4- Tuvalette önü ve arkası kıbleye gelecek şekilde oturmaz. Kişinin dışarıda veya bina içerisinde olması arasında fark yoktur.
5- Bir mâzeret olmadığı takdirde idrarını ayakta yapmaz. Âişe (r.anha) Validemiz şöyle nakletmişlerdir: “Size kim Resûlullah (s.a.v.)’in idrarını ayakta yaptığını anlatırsa onu doğrulamayın. Zira O, sadece oturarak idrarını yapıyordu”. (Buhari)
6- Temizlenmeyi sağ eliyle değil sol eliyle yapar ve ihtiyacını giderme esnasında uzvunu sağ eliyle tutmaz.
7- Tuvalet ihtiyacının su içerisinde, gölgede, yol ortasında, yıkanılan yerde (banyo), meyve veren bir ağacın altında ve bir deliğe yapılması mekruhtur. Resûlullah (s.a.v.): “Sizden hiçbiriniz yıkandığı yerde idrarını yapmasın; zira vesvesenin çoğunluğu bundan kaynaklanır” buyurmuşlardır. (Buhari)
(Muhammed Önder, Temizlik İlmihali, s. 136)
9 Ocak, Mevlâna Takvimi