Vera, haram olmasında şüphe bulunan şeylerden ve yakışıksız işlerden sakınmaktır. İnsan on şeyi kendi üzerine farz görmeyince verası tamam olmaz:
- Dilini gıybetten korumaktır. “Birbirinizi gıybet etmeyiniz” (Hucurât s. 11)
- Kötü zandan sakınmaktır. “Zandan çok sakınınız, bazı zanlar günâhtır” (Hucurât s. 11) “Kötü zandan çok sakınınız” (Hadis-i Şerif)
- Alay etmekten, insanlara gülmekten, maskaralıktan sakınmaktır. “İnsanlar birbirleriyle alay etmesinler” (Hucurât s. 11)
- Haramdan göz yummaktır. “Ey Habîbim! Mü’minlere de ki, gözlerini harama bakmaktan yumsunlar” (Nûr s. 30)
- Doğru sözlü olmaktır. “Konuştuğunuz zaman doğru olun” (En’âm s. 15)
- Kendini beğenmemesi için, Allâhü Teâlâ’nın kendi üzerinde olan ihsân ve nimetlerini bilmektir. “Allâhü Teâlâ’nın, sizin üzerinizde nimetleri, ihsanları vardır” (Hucurât s. 17)
- Malını hak, sevâp ve tâat yolunda sarf edip, bozuk yollara, günâhlara ve tâati engelleyecek işlere harcamamalı ve sarfetmemelidir. “Mal verdikleri zaman israf etmezler ve kısmazlar” (Furkan s. 67)
- Kendisini büyük görmemeli, büyüklük, kibirlilik istememelidir. “Bu dâr-ı ahirettir. Bunu yeryüzünde büyüklük ve fesat istemeyenlere mekân kılarız” (Kasas s. 83)
- Beş vakit namazı vaktinde kılmak, rükû’ ve secdelerini iyi yapmaktır. “Namazları ve orta (ikindi) namazınızı koruyunuz” (Bakara s. 238) Yani vaktinde kılınız ve şartlarını gözetiniz.
- Ehli Sünnet ve Cemâat mezhebi üzere bulunmaktır. “Benim bu yolum (yani bildirdiğim İslâm dini) doğrudur. Ona uyunuz. Sizi o yoldan ayıracak yollara uymayınız”
(En’am s. 153)
(Abdülkâdir-i Geylânî, Gunyetü’t-Tâlibîn, s.199)