Namaz kılana faydalı olan her (küçük) amel zararsızdır. Faydalı olmayan amel ise abestir (ve mekruhtur). Hadis-i Şerif: ‘’Hz. Peygamber (s.a.v) namazında terledi ve alnından teri sildi’’ 
Namaz kılanın önünden geçmek mekruhtur. Büyük camilerde ve açık arazilerde namaz kılanın önünden geçmenin günâh olduğu yer, ayağından itibaren secde için başını koyduğu yere kadardır.
İmâmın, gelen yetişsin diye rükuyu uzatması tahrimen mekruhtur. (Gelen bilinen biri değilse mekruh değildir)
Namaz kılan kişinin bir tarafa göğsü ile dönmesi namazı bozar. Kafasını çevirse mekruhtur. Sadece göz ucuyla bakması mekruh değildir. (Göz ucuyla da bakmamak edebe daha uygundur)
Namazda kasten öksürmek mekruhtur. (Öksürürken) İki harf ortaya çıksa namaz bozulur. Edebe uygun olan namaz kılanın mümkün olduğu kadar öksürüğünü tutmasıdır. Namazda üflemek mekruhtur. Namazda (ağızda kalmış) nohuttan küçük bir şey yemek mekruhtur. (nohut büyüklüğüne ulaşırsa namazı bozar)
Namazda,  özür varsa (her adımda biraz durmak suretiyle) birkaç adım yürümek caizdir.  Özürsüz üç adımdan fazla yürümek namazı bozar. Yine namazda iteklenip birkaç metre yüreyenin namazı bozulur.  (Özürsüz)  üç adımdan az yürümek ise mekruhtur.
Farz namazda bir sureyi tekrarlamak mekruhtur. Nafile namazda  sure tekrarı yapmak mekruh değildir. Namazda kasten güzel koku koklamak mekruhtur. Namazın rükunlarında elleri sünnet olan yerlere koymamak mekruhtur. İmamın, cemaat tesbihatı ve tayyiyatı tamamlayamayacak kadar hızlı hareket etmesi mekruhtur.
Mekruhu terk etmek, sünneti işlemekten önce gelir.
(İbni Abidin, c.2, s.572, c.3, s.117; İbrahim Halebi, Halebi-i Sağir)