Namaz vakti: 24 saat içinde ard arda gelen, 5 tane büyük 50 tane küçük (bioritim) periodu vardır. 5 büyük periyodun herbirinin başlangıcındaki ilk 15 dakika biyolojik olarak en aktif zamandır. Bu sırada akapunktur noktaları tamamen açık durumdadır. 5 vakit namaz bu 5 büyük biyolojik periyoda denk gelmektedir. Ezandan sonraki 15 dakika boyunca insandaki biyolojik aktif noktalar açıktır. Sonra 1,5-2 saat boyunca yavaş yavaş kapanmaya başlar. 2 saat sonrası ile bir sonraki ezan vakti arası kapalıdır. Allah Resûlü (s.a.v.) buyurmuştur. “Namaz için vaktin evveli Allah’ın rızası, vaktin ortası Allah’ın rahmeti, vaktin sonu ise Allah’ın affıdır.” “Eğer insanlar namaza erken gelmenin sevabını bilselerdi, bunun için yarışırlardı.”
Bir hadis-i şerifte,”Namazda şifa vardır.” (Ahmed ibn.-i Hanbel:2/390) buyurulur.
Rüku, omurgan, üreme organları, böbrekler ve idrar yolları gibi karın içi organların sağlığını korur. Mide, karın, sırt ve boyun kaslarını güçlendirir. Secde, bedenin üst bölgelerine kan akışını artırır, beyinde sıvı ve kan dolaşımını düzenler. Beyni temizler, hafızayı güçlendirir, anlayış ve düşünce kabiliyetini artırır, akciğer, kalp ve sinir sistemini arındırır. Secdeye gitmek ve kalkmakla tüm eklem ve kasların sağlığı ve esnekliği korunmuş olur. Selam verirken omuzlara bakmak göz kaslarında tembelliğe, gözlerde kan dolaşımı bozukluğuna, boyun omurlarında kireçlenmeye engel olur.
Namazın maddi faydaları saymakla bitmez. Yukarıda bu örneklerin birkaçı anlatılmış, manevi hikmetlerine ise değinilmemiştir. Sağlığı korumak için abdest almak, 5 vakit namaz kılmak, helal yemek ve yemeği azaltmak yeterlidir.
(Dr. Aidin Sâlih, Gerçek Tıp; Yitik Şifanın İzinde, s.123,124)