Bir zaman sonra, onun verdiği haberin doğruluğunu mutlaka öğrenip bileceksiniz. (Sâd s. 88)
Zengin olup dünyada 20 sene kadar rahat bir hayat sürmek için, bir ay veya bir sene boyunca ne zilletlere ne zorluklara katlandığını düşün. Ebedî ve sonsuz hayatında rahat etmek için, bu kısa ömürde ve sayılı günlerde ibâdet etmeye niçin tahammül etmeyesin! Uzun ve sonu gelmez emeller peşinde koşma! Öyle yaparsan ibâdetler sana ağır gelmeye başlar. Ölüm çok yakın!
Onun için kendi kendine, nefsine şöyle söyle: “Bugün kendimi zorlayıp ibâdet etmeliyim. Olur ki bu gece ölebilirim. Bu gece uykusuzluğa katlanıp ibâdet etmeliyim. Olur ki yarın ölebilirim.” Ölümün ne zaman, ne haldeyken ve hangi yaşta geleceği belli değil. Ama muhakkak gelecek. Öyleyse, dünya için hazırlandığımızdan daha fazla ölüm için hazırlanmamız lâzım. Bu dünyada az bir zaman kaldıktan sonra öleceğini sen de biliyorsun. Eceline belki bir gün belki de bir nefeslik vakit kaldı. Her gün bunu düşün. Düşün ve gün be gün kendini Allâh (c.c.)’a ibâdet etmek için zorla.
Eğer elli senelik ömrün olupta bu elli sene boyunca nefsin istemediği halde ona karşı gelerek ibâdet ve tâate devam edersen, ölürken tarifi mümkün olmayan bir rahatlıkla ruhunu teslim edersin. Ama, ha şimdi yaparım ha sonra yaparım diye tembellik yapar da ibâdeti ömrünün sonuna bırakırsan, ölüm hiç beklemediğin bir zamanda geliverir de sen sonu gelmeyen bir pişmanlığa düşersin.
Geceleyin uykusuzluğa katlanarak yollarına devam eden yolcular, sabahleyin varacaklara yere ulaşıp rahata kavuşurlar. Dikkat! Âhiret hâllerini en iyi şekilde sana ölürken anlatırlar.(İmâm Gazâlî (r.âleyh), Nasıl İyi Bir Kul Olunur?, s.207-209)