İslam Temizlik Dinidir
İslam Temizlik Dinidir. İslam temizlik dinidir. Namaz kılacak insan da temiz olmalıdır. Kan, meni, idrar ve büyük abdest gibi pisliklerin çıkmış oldukları yerleri temizlemek gerekir.
İslâm kâmil bir temizlik dînidir. Namaz kılacak insan da temiz olmalıdır. Kan, meni, idrar ve büyük abdest gibi pisliklerin çıkmış oldukları yerleri temizlemek gerekir ki, buna “İstincâ” denir. Bu temizleme, avret (haram) yerlerini yabancılara göstermeksizin su ile yapılır.
Erkekler küçük abdest bozduktan sonra sonra, sızıntı ve son damlaların kesilmesini beklemeleri gerekir ki, buna “İstibrâ” denir, vacîbdir. İstibrâ usulü her insanın bünyesine göre değişiktir. Bekleyerek, biraz yürüyerek, ayakları hareket ettirerek ve öksürerek yapılır, kesildiğine kanaat getirince, istincâ (su ile yıkama) yapılır. “İstincâ”da temizliğe fazla dikkat edip idrar ve benzeri pislik eseri bırakmamaya “İstinkâ” denir, istinca’dan sonra ayağa kalkmadan temiz bir bez parçası (veya benzeri birşeyle) ile veya sol el ile kurulanmalıdır. Böylece temizlik için kullanılan suyun kalıntılarını gidermeye çalışmalıdır.
Bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: “İdrardan çok korununuz; çünkü kabrin bütün azâbı ondandır.” Bunun için idrardan son derece sakınmalı ve temizliğe dikkat etmelidir.
Kadınlara “istibrâ” gerekmez. Onların bir müddet beklemeleri yeterlidir. Ondan sonra istincâ edip abdest alabilirler. İstincâ ile istibrânın bazı edebleri vardır. Onlar da şunlardır:
Helâya girerken “Allâhım! Pislikten ve pis olmaktan sana sığınırım” diye duâ edilir. Helâya sol ayakla girilir ve helâdan sağ ayakla çıkılır. Helâda kıble doğrultusunda oturulmamalıdır. Helâda iken konuşmamalı, din ve dünya işleri düşünülmemelidir. Avret yerine ve çıkan pisliklere bakmamalıdır. Tükürülmemelidir.
(Ömer Nasûhî Bilmen, Büyük İslâm İlmihâli, s.70-71)