Hayatta Başarının Sırları-2

Hayatta Başarının Sırları-2 başlıklı yazımızı istifadenize sunuyoruz.
Zihinsel çalışmalar için, aynı saatlerde devamlı ve düzenli bir biçimde olmalı, bu şekilde günde iki üç saat bile yeterlidir. Gece yatağına uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma.
Hergün iyi bir eserden yüksek sesle beş on sayfa oku. Bu sayede konuşma ve söz söyleme yeteneğin gelişir. Rastladığın edebi bazı güzel parçaları ezberle. Bu sayede hem kelime ve ifade hazinen zenginleşir, hem de hafızan kuvvetlenir.
Bir zamanda yalnız tek bir iş yap, yalnız bir ders, bir kitap, hatta bir bölüm üzerinde çalış. Tâ ki, dikkatin ve kuvvetin yayılıp zayıflamasın. Bir zamanda birden fazla iş yapayım diyen, hiçbirini tam ve temiz yapamaz. Dünyaca tanınmış olan büyük İslâm alimi İmâm-ı Gazalî’ye İhya-u Ulumiddin adlı büyük eserini nasıl bir çalışma ile meydana getirdiğini sormuşlar. Bir zamanda yalnız bir bölüm, bir konu, bir mesele üzerinde çalıştım demiş.
Dilini tut ve bil ki, dil yarası bıçak yarasından daha kötüdür. Bir işe öfkeli ve sinirli iken karar verme. Bekle öfken geçsin. Çünkü öfke ile kalkan zararla oturur. Çok konuşma. Yerinde ve özlü konuş. Kıymet ve etki çok sözde değil, yerinde ve özlü sözdedir. Kimsenin yüzüne karşı söyleyemediğini arkasından söyleme ve bil ki arkadan konuşma korkaklığın en iğrenç şeklidir.
Kimsenin cahilliğini yüzüne vurma. Bil ki insanları en çok kızdıran ve gücendiren, cahilliklerinin yüzlerine vurulmasıdır. Yalan söyleme. Yalan söyleyen, tutulmak korkusu içinde yaşayan hırsız gibidir. Bir kimseye söz vermeden önce iyi düşün. Fakat verdiğin sözden dönme. Sözden dönmek yalancılığın en çirkinidir. Dost kazanmak için cömert ol. Bil ki cimrinin dostu yoktur. Ana baba ahı alma. Ana baba ahının zehrini içen kurtulamaz.
(Ali Fuat Başgil, Gençlerle Başbaşa)