Abdestin farzları dörttür.
Birincisi: Yüzü bir kere yıkamaktır.
İkincisi: iki elleri dirsekler ile beraber bir defa yıkamaktır.
Üçüncüsü: Ayakları iki topuklar ile beraber bir kere yıkamaktır. Dördüncüsü: Başın dörtte bir miktarına ıslak bir el ile veya başka bir yerde kullanılmadık temiz bir yaşlıkla bir kere mesh etmektir. Şöyle ki:
Yüz denilen uzuv, iki kulak yumuşakları arasındaki mahal ile alında saç bittiği yer ile çene altı arasında bulunan mahalden ibarattir. Sakal, baş ile iki kulak arasındaki kılsız yerler de yüzden sayılır. Binaenaleyh bunları bir kere yıkamak farzdır.
Sakal sık olunca onun üstünü yıkamak kifayet eder, altındaki derileri yıkamak icap etmez. Fakat seyrek olunca altındaki derileri de yıkamak lâzım gelir.
Dirseklere gelince, Elleri dirseklere kadar, dirseklerle beraber yıkamak lâzım ise de, dirseklerin yukarılarını yıkamak mecburi değildir. Ayakların iki tarafından olup «Sak=Topuk» denilen yüksekçe kemikleri de yıkamak lâzımdır. Fakat bunların yukarısını yıkamak icap etmez.
Başa meshe gelince, başın masiye denilen ön tarafına meshedilmesi efdaldir. Meshedilen, mahal iki kulağın üstüdür. Bu kısımdaki saçların üzerine meshedilmesi kâfidir.