Resûlullâh (s.a.v.) Medîne’yi teşrîflerinde, sâdece Ensâr erkeklerinden değil, Ensâr kadınlarından da biat aldı. Hz. Ümmü Atiyye (r.anhâ)’nın bu husustaki rivayetine göre, Peygamberimiz (s.a.v.), Ensâr kadınlarını bir evde toplattı ve kendilerine Hz. Ömer (r.a.)’i gönderdi. Evin kapısında dikilip kadınlara selâm veren ve kendisinin Allah Resulü (s.a.v.) adına geldiğini bildiren Hz. Ömer (r.a.), onlara, O (s.a.v.)’in selâmını teblîğ etti.
Sonra: “Allâhü Te’âlâ’ya şirk koşmayacaklarına, zina etmeyeceklerine, çocuklarını öldürmeyeceklerine, iftirada bulunmayacaklarına, cenaze peşinden gitmeyeceklerine, Cumadan sakındırdıklarına, Şeriat’ta Peygambere karşı gelmeyeceklerine, feryad ile ağlamayacaklarına ve nâmahremleri (evlenmeleri caiz) olan erkeklerle konuşmayacaklarına” dâir kesin söz istedi.
Selmâ binti Kays (r.anhâ) rivayetinde; “Ayrıca bize kocalarımıza hile yapmamamızı” da söyledi. Bundan sonra ona biat edip döndük. Ben o hanımlardan birisine: “Hz. Peygamber (s.a.v.)’e tekrar git ve ona kocalarımıza hfle yapmamızdan ne kasdettiğini sor!” dedim. Kadın Hz. Peygamber (s.a.v.)’den bunu sorduğunda O (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Malını ondan habersiz alıp başkalarına vermenizdir.”
Hufeyle binti Ubeyd b. el-Hâris şöyle anlatıyor: Ben ve annem Karîre binti el-Hâris, Muhacir kadınlardan bir cemâatle birlikte Hz. Peygamber (s.a.v.)’e giderek biâtta bulunduk. Hz. Peygamber (s.a.v.), kendisi için kurulmuş kıldan yapılma bir çadırda oturuyordu. O bizden Âyette belirtildiği şekilde biat aldı. (Mumtehine, 12) Biz bunları kabul ettiğimizi söyleyip ellerimizi ona uzattığımızda Hz. Peygamber (s.a.v.) “Ben kadınların ellerine dokunmam!” buyurdular. Bunun üzerine bizi bağışlamasını istedik, işte bizim biatimiz bu şekilde gerçekleşmişti.
Kitâblarda Peygamberimiz (s.a.v.)’e biat eden Müslüman kadınlardan 400 kadarının isimleri zikredilmiştir.
Not: Muameleler serisinin bir sonraki yazısı 28 Ağustos’tadır.
(M. Yûsuf Kandehlevf, Hayatüs Sahâbe.c.l. 19.sj)