1. Kur’an okuma niyetiyle bir âyetten daha az olsa da tilâvet yapamaz. Fakat Kur’an okumayı kastetmediği durumlarda, duâ niyetiyle kısa âyetleri veya şükretmek içi “elhâmdülillâh” bir işe bereketle başlamak için “bismillâh” diyebilir. Bu şekilde bir âyetten daha az miktarda Kur’an lafızlarını söylemek mekruh değildir. Uzun âyet okumak ise caiz değildir.
2. Kur’an öğreten hayızlı kadın, Kur’an-ı Kerim’i her iki kelime arasını ayırarak, kelime kelime okuyabilir. Bitiştirerek okuyamaz.
3. Kunut duâlarını ve sair duâları okuması, Kur’an-ı Kerim’e bakması mekruh değildir.
4. Zaruret halinin dışında mescide giremez. Mescit dışında cenaze namazı kılınan yerlere girmesinde bir beis yoktur.
5. Üzerine tam bir âyet yazılı olan herhangi bir şeye tutamaz. Yine tefsir, fıkıh, hadis kitaplarını tutamaz. Çünkü onların içinde muhakkâk âyet bulunur.
6. Kur’an-ı Kerim’in bitişik olan cildine veya sayfalarının kenarındaki boş yerlerine tutamaz. Zira Kur’an denildiğinde tümü anlaşılır ve Kur’an-ı Kerim’e daha saygılı olmanın da gereğidir.
7. İçerisinde Kur’an olan, çanta, kılıf gibi Mushaf’a bitişik olmayan şeylere tutabilir, taşıyabilir
8. Elbisesinin yeni yani kol ağzı ile Kur’an’a tutabileceğini söyleyenler olmuşsa da, kol ağzı kişiye bitişik olduğu için onunla Mushaf’a dokunamaz diyenlerin görüşü daha evlâ ve Kur’an-ı Kerim’e karşı daha bir hürmettir.
9. Kur’an-ı Kerim âyetlerini yazmasında ihtilâf vardır. İbnu’l-Hümam (r.âleyh) “bir beis yoktur” demiştir. Çünkü kalem munfasıl bir vasıtadır. Fakat el-Birgivî, Tuhfetu’l-Fukaha sahibi Alâuddin es-Semerkandî (r.âleyh) ve birçoklarının tercihine göre yazamaz.
10. Kocasıyla cinsi münasebette bulunamaz. (Suâlli-Cevâplı İslâm Fıkhı, c.1, s.351-352)