İmâm namaz kıldırırken şu 7 hususa dikkat etmelidir:
1. İmâm namazı hafif tutmalıdır. Enes b. Mâlik (r.a.) buyuruyor ki, “Hiçbir kimsenin ardında, Resûlullâh (s.a.v.)’in kıldırdığı namazdan daha hafif ve daha mükemmel bir namaz kılmadım.”
2. İmâm, müezzin henüz ikâmeti bitirmeden ve cemaat saf olmadan tekbir alıp namaza başlamamalıdır. Namaza başlamadan önce sağına soluna bakar. Saflarda boşluk ve düzensizlik görürse safların düzgün olması için cemaati uyarır.
3. İmâm bütün tekbirleri cemaatin işiteceği kadar yüksek sesle almalıdır.
4. İmâm Sübhâneke, Besmele ve Eûzü’yü açıktan değil tek başına namaz kılan kimse gibi sadece kendi işitecek şekilde okumalıdır.
5. Hanefîler namazlarda sessizce kendileri işitecek şekilde âmîn derler.
6. İmâm rükû ve secde teşbihlerini üçten fazla okumamalıdır.
7. İmâm farzların son iki rek’atlarında sadece Fatiha okumalıdır.Tek başına namaz kılanlar da böyle yaparlar. Selam verirken, cemaate selam vermeye niyet eder. Cemaat de imâmın kendilerine verdiği selâma cevap vermeye niyet ederek selâm verirler. İmâm, selâm verdikten sonra azıcık durup cemaate döner. Ama arkasında kadınlar da varsa onlar gidene kadar dönmez. Hadis-i şerifte, Peygamberimiz (s.a.v.)’in selâm verdikten sonra namaz kıldığı yerde sadece “Allahümme entes selâmü ve minkes selâm. Tebârekte yâ zel celâli vel ikram” diyecek kadar oturduğu bildiriliyor. (Huccetül İslâm İmâm Gazâlî (r.âleyh), Nasıl İyi Bir Kul Olunur?, s.237-244)